2020 November 1

Márton-nap

A Márton-nap története

A legenda szerint Szent Márton a római császár katonájaként szolgált a franciaországi Amiens városában amikor egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a szolgalelkű Márton a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

Márton-nap Visegrádon lovagi tornával és libalakomával

A visegrádi Renaissance Étterem idén is megszervezi napjainkra valódi hagyománnyá lett Márton-napi rendezvényeit, melynek keretein belül vendégeink megismerkedhetnek a középkor izgalmas világával: 2020. november 7-én és 14-én megtekinthetnek egy páratlan lovagi tornabemutatót, majd megtapasztalhatják, mit is jelent Visegrádon a libalakoma.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-marton-nap-visegrad.html

Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2020 Szentendre

Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja elevenedik meg a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján. Ebben az évben a vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához is kapcsolódik a múzeum - solymászokat, vadászokat és halászokat lát vendégül. A Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. Őszbúcsúztató koncertek, gólyalábasok, mesék és táncház színesíti a programot.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szent-marton-ujborfesztival-es-libator-szentendre.html
 

Mindenkit várnak a Gesztenyés Kertbe a Márton-napi Libanapokra

Elmúlt a nyár, jöhetnek a Libanapok! Mindenkit várnak 2020. november 13 -15-ig a Gesztenyés-kertbe a Márton-napi Libanapokra.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-marton-napi-libanapok-gesztenyes-kert.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Pünkösd

Pünkösdi szokások és hagyományok

Tovább

Áprilisi könyvajánló

Mit olvassunk Húsvétkor?

Tovább

Augusztusi könyvajánló

Válassz kínálatunkból egy izgalmas könyvet augusztusban is!

Tovább

Augusztusi könyvajánló

Nyár végi olvasmányok

Tovább