2020 November 2

George H. W. Bush szobor

A magyar kormány az USA 41. elnöke, Bush emléke előtt azért is adózik, mert ő volt az első amerikai államfő, aki hivatali ideje alatt Budapestre látogatott és a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet európai demokráciák létrejöttében is részt vett. 

A szobor avatására 2020. október 23-án, harminc évvel a vasfüggöny leomlása után és a német egység, illetve Európa újra egyesülése után került sor. Máté István alkotását, a 94 évesen elhunyt elnök bronzszobrát, ünnepélyes keretek között Orbán Viktor kormányfő és David Cornstein, távozó amerikai nagykövet avatta fel.

Bush szobra most Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll és kettejük harcát szimbolizálja, amit a „gonosz birodalmak” felszámolásáért vívtak. 

Szabadság, boldogság, hosszú élet: ezeket adta útravalóul az idősebb Bush elnök egy hatéves kislánynak.

„Országaink minden eddiginél szorosabban állnak egymás mellett” – hangsúlyozta az eseményen David Cornstein, a Budapestről a napokban távozó amerikai nagykövet, aki Bush elnököt is idézve hozzátette, „miközben folyamatosak a bizonytalanság hullámai, beleértve a koronavírus-pandémiát is, a szabadság referenciaként szolgál számunkra”.

 

Előző hír Következő hír

Hírek

Színházi előadások Budapesten - szeptember

A jelenlegi helyzetben a színházak is megtesznek mindent a közönség és a társulat biztonsága érdekében, így minden nagyobb létszámú társulatot igénylő darabot felváltanak kevesebb szereplős előadásra. Szemezgessünk ezek közül!

Tovább

Bazilika és Vörösmarty tér karácsonyi vásárok

Sötétedés után fél óránként gyönyörködhetünk a Bazilikára vetített 3D-s épületfestésben egy speciális szemüveg segítségével.

Tovább

Farsang

Története, szokások, ételek és programkínálat

Tovább

Őszi kiállítások

Izgalmas kiállítások várnak ránk októberben is, lássuk a kínálatot!

Tovább