2021 Április 1

Online Bartók Tavasz

Hogyan hat ránk Bartók Béla példaértékű kulturális öröksége 2021-ben, miben érhető tetten a zeneszerző szellemisége, és miért az ő nevét viseli a Müpa új, összművészeti fesztiválja? Hogyan kapcsolódhatunk össze Európa nagyvárosaival, és egyáltalán: mi az a Bartók Tavasz?

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán, április 2. és 18. között online platformokon, világpremierekkel, Európa neves hangversenytermeiből közvetített koncertekkel zajlik majd a nagyszabású, ingyenes, streamelt összművészeti eseménysorozat, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

A fesztiválprogram bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

A programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg, célja pedig, hogy meghatározó kulturális társintézmények részvételével, más nagyvárosok bevonásával fokozatosan országos – sőt országhatárokon átívelő, régiós beágyazottságú – eseménysorozattá váljon, és így a hazai és nemzetközi közönség minél színesebb, minél gazdagabb művészeti programmal találkozhasson.

A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de a nézők bepillanthatnak majd a világ egy-egy legendás hangversenytermébe is. Az eseménysorozat nemzetközi együttesei és sztárkarmesterei a járványhelyzet miatt ugyanis saját városukból adnak streamelt koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségének. 

A nézők nem kisebb nevekkel találkozhatnak, mint Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, Kurtág György, Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala vagy René Jacobs és a Kammerorchester Basel. De velünk lesz a hazai klasszikus, világ- és könnyűzene krémje is: fellép a megújultKelemen Kvartett, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, a Makám, a Bagossy Brothers Company, Charlie, Nánási Henrik, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és rendhagyó táncprodukciókkal készül aSzegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamintLajkó Félix és a Győri Balett.  

És hogy jön mindehhez a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője? Bartók Béla amellett, hogy komponistaként is történelmi jelentőségű életművet hagyott ránk, rendkívül elkötelezett híve volt a kulturális közkincsek felkutatásának és minél szélesebb körrel való megismertetésének. Generációk identitásfejlődésére, ha úgy tetszik, magyarságtudatára volt hatással, akik részben általa és neki köszönhetően ismerik kultúránk egy jelentős szeletét.

https://bartoktavasz.hu/strongonline-platformokon-varja-a-kznseget-az-elso-bartok-tavasz/strong-20210301

https://bartoktavasz.blog.hu/2021/03/08/bartok_es_a_tavasz

https://www.mupa.hu/programok/bartok-tavasz-2021

Előző hír Következő hír

Hírek

Online koncert lehetőségek

A zene házhoz jön...

Tovább

Kirándulási lehetőségek Budapesten és környékén

Töltődj fel a friss levegőn!

Tovább

Májusi népszokások, népi hiedelmek, fagyosszentek

Májusfa állítás, pünkösdi királyválasztás és fagyok elleni füstölés a gyümölcsösben

Tovább

Csodahelyek

Kékestető

Tovább