2021 Május 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / V. rész

„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget, de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően szép szakaszon járunk: az Országos Kéktúra egyik legkülönlegesebb része vezet át a Balaton-melléki tanúhegyeken.

A vulkanizmus nem csupán elvesz, ad is. Az egykor pusztító kitörések színtere békés és gazdag vidékké szelídül. Ez jellemző az Országos Kéktúra ötödik szakaszára, amely nagyon rövid, de igazán felemelő. Megkezdjük vándorlásunkat az eddig csak távolról csodált, érdekes formavilágú hegyek közt, és ezzel az ország egyik legizgalmasabb geológiájú vidékére lépünk: testközelből ismerkedhetünk meg a több millió éves vulkanizmus geológiai és társadalmi hatásaival, a hatalmas tanúhegyekkel és bazaltorgonákkal, illetve a vulkáni talajon életre kelt borkultúrával.

A tapolcai Malom-tó partján töltött pihenőnk után hosszabb aszfaltos út vár ránk, hogy megközelítsük a Szent György-hegyet. A szőlőskerteken még szilárd az útburkolat, de a turistaháztól nehezebb a terep.  Itt láthatjuk először a bazaltoszlopokat, vagy más néven "kűzsákokat". A buja, zöld erdőben rejtőző bazaltorgonák fölé kapaszkodunk. Kis kitérővel a parádés panorámát ígérő csúcsot is felkereshetjük, hogy aztán újra a síkvidékre ereszkedjünk.

Következő állomásunk a neves Balaton-parti település: Szigliget. Vára, borai és nyüzsgő, mégis emberléptékű nyári forgataga barátságos élmény, mielőtt továbbindulunk a Badacsony felé. Ha valahol, itt érdemes fürdőzéssel megszakítani a túrázást.

Ha balatoni nyaralásunkat egészítenénk ki tartalmas időtöltéssel, nem is találhatnánk jobb lehetőséget a Balaton-felvidéki Kéktúra valamely szakaszánál.

TIPPEK

  • Parádés geológiai látványosság a bazaltorgonák hazája, a Szent György-hegy. És itt meg is szakíthatjuk a túrát, ha eltöltünk egy éjszakát a hegy tövében álló Kaán Károly kulcsosházban.
  • Szigligeten kerülünk a legközelebb a Balaton partjához, ezért itt érdemes megmártóznunk a tóban - a borkóstolás és a várlátogatás kísérőprogramjaként.
  • A Szent György-hegyen a Tarányi présháztól érdemes tennünk egy kis kitérőt a kísérteties Ify-kápolnához, a Kaán Károly kulcsosháztól pedig az Örömhírvétel-kápolnához. Mindkettő a S jelzésen érhető el.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Tapolca  6  Szent György hegy  7,8  Szigliget  3,4  Badacsonytördemic

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Kisapáti (OKTPH_28 közelében): Kisapáti, autóbusz-váróterembuszmegálló, Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhely
  • Szigliget (OKTPH_29_1, OKTP_29_2): Szigliget, Fő tér buszmegálló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-05

Előző hír Következő hír

Hírek

Áprilisi könyvajánló

Mit olvassunk a húsvéti hosszú hétvégén?

Tovább

Online kulturális karácsonyi események

Ismét online ajánlatok, ezúttal a karácsonyi ünnepekre

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XII. rész

Kattintson az idei utolsó kéktúra szakasz ismertetőjéhez.

Tovább

Bank Center Aula

Barakonyi Zsombor kiállítás

Tovább