2021 Május 4

Májusi könyvajánló

Rupi Kaur: a nap és az ő virágai

ez az élet receptje

mondta anyám

közben ölelt én a vállán sírtam

gondolj a virágokra, amiket elültetsz

a kertben évről évre

ők megtanítják neked

hogy az embereknek is

muszáj elhervadni

levelet hullatni

gyökeret ereszteni

növekedni

hogy virágozhassanak


Erőteljes utazás. Növekedésről és gyógyulásról és arról, hogyan találhatunk otthonra önmagunkban. A nap és az ő virágai, amelyet maga Kaur illusztrált, egy öt fejezeten - hervadáson, elhulláson, gyökerezésen, növekedésen és virágzáson - átvezető utazás.
A szeretet minden formájának ünneplése.

https://www.libri.hu/konyv/rupi_kaur.a-nap-es-az-o-viragai.html

 

Almási Kitti - Bagdy Emőke - Beata Bishop - Böjte Csaba - F. Várkonyi Zsuzsa - Orosz Katalin - Pál Ferenc - Popper Péter - Ranschburg Jenő - Szendi Gábor - Vekerdy Tamás:

A lélek dolgai - A Nyitott Akadémia válogatott előadásai önfejlesztésről, kapcsolatokról és konfliktuskezelésről

Vajon mi minden rejlik bennünk, amiről nem is tudunk? Miként találhatunk rá belső erőforrásainkra életünk nehéz helyzeteiben? Hogyan hozhatunk ki magunkból többet, léphetjük át korlátainkat, és juthatunk el a legjobb lehetőségeinkig? Miképp képviselhetjük önmagunkat, saját értékeinket és érdekeinket úgy, hogy ezzel ne tegyük tönkre a kapcsolatainkat, és tiszteletben tartsuk a másik ember értékeit és érdekeit is? Hogyan szolgálhatjuk jól egymás életét? Ebben a kötetben (mely a korábban megjelent Belső utakon című könyv folytatása) ezeknek a kérdéseknek a nyomába eredünk, nagyszerű szellemi útitársak irányításával.

Tizenegy évvel ezelőtt indult útjára a Nyitott Akadémia sorozat, mely azóta a legismertebb magyar pszichológiai előadásfolyamként az egész országot behálózza, sőt, immár határainkon is túlnyúlik. Alkalmakat teremt arra, hogy a közönség személyesen is találkozhasson a legkiválóbb hazai szakemberekkel és gondolkodókkal, és velük együtt töprenghessen a hétköznapok érdekes lélektani kérdésein.

E gyűjteményes kötetben tizenegy különösen izgalmas előadást válogattunk össze az elmúlt évek gazdag terméséből. A könyv két nagyobb részre tagolódik: első felében az önmagunkhoz vezető ösvényeken indulhatunk el Almási Kitti, Bagdy Emőke, Orosz Katalin, Popper Péter, Szendi Gábor és Pál Ferenc vezetésével, második felében egymáshoz léphetünk közelebb Böjte Csaba, Ranschburg Jenő, Beata Bishop, F. Várkonyi Zsuzsa és Vekerdy Tamás segítségével. Az utak pedig végül összeérnek...

https://www.libri.hu/konyv/almasi_kitti.a-lelek-dolgai.html

 

P.Horváth Tamás: A Zsolnay - Egy dinasztia eredete

Nyáry Krisztián ajánlója: P. Horváth Tamás megírta a pécsi Zsolnay család történetének harmadik részét, pontosabban legelsőt. Ezúttal a varázslatos tudású dinasztiát megalapító Zsolnay Vilmos életregényét veheti kezébe az olvasó. Az Amerikaihoz címzett vegyeskereskedésből induló, alkimista hírében álló ifjúból a szemünk előtt válik kockázatot vállaló, sikeres üzletember, s mindeközben a középkorias kisvárosból megszületik a Dunántúl gyorsan fejlődő ipari és kulturális központja. Lampionos csónakokban udvaroló szerelmes mesterlegények, a porcelán titkát őrző itáliai mesterek, skót úrilányok, baranyai vincellérek, szigorú szerzetesek és fess honvédtisztek sorsából fonódik össze a meseszerű, mégis igaz történet a Zsolnayak felemelkedéséről. Kultúrhistóriai és gasztronómiai utazás gőzhajóval és postakocsival, kadarkával és stifolderrel az elemózsiás kosárban. A trilógiává bővült családregény lapjai közül egy szerelem története is kisejlik: a szerző nem múló rajongásáé szülővárosa iránt. 

https://www.libri.hu/konyv/phorvath_tamas.a-zsolnay.html

 

Omar Hatamleh - Tilesch György: Mesterség és intelligencia - Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában

,,A szerzők vállaltan közérthető, gondolat ébresztő könyvet akartak írni valamiről, ami már a világ része, és ha nem értjük meg, hogy most mire képes a technika, és mire nem, esélyünk sincs felfogni, hogy mit lehet még vele elérni." Qubit.hu


A mesterséges intelligencia a jelen: egy MI uralta korszak küszöbén állunk. Már most többet jelent egy éppen aktuális trendnél, a közeli jövőben pedig könnyen a politikai, gazdasági és pénzügyi hatalomtechnika elengedhetetlen eszköze lehet. Az MI mindennapjaink és privát életünk szerves részévé válik, miközben észrevétlenül újraírja a munka fogalmát, birtokba veszi otthonainkat és jelentősen befolyásolja emberi kapcsolatainkat, valamint az ismeretszerzés eszközeit egyaránt. Mindezek tudatában nem vesztegethetjük tovább az időt, új alapokra kell helyeznünk gondolkodásunk, civilizációnk és kultúránk tartópilléreit - felkészítve ezzel magunkat egy idáig példátlan horderejű paradigmaváltásra.

Határozott és felelős fellépés szükséges az MI-ben rejlő potenciál és fenyegetés kezeléséhez. A mesterséges intelligencia körüli felhajtás és dezinformáció alaposan megnehezítik a tájékozódást, ami pedig tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket és polarizálja a közvéleményt. Az MI fejlődésének iránya és a jövő azonban még mindig tőlünk, emberektől függ: a tudomány és a techvilág szereplői, valamint a politikai döntéshozók mellett az egyén felelős elhatározásain múlik minden. Tilesch György és Omar Hatamleh könyvükben az MI innovatív értelmezését, valamint a jelen és a közeljövő legégetőbb problémáinak tematizálását tűzik ki célul, amely problémákra megoldási javaslatokkal is szolgálnak.

https://www.libri.hu/konyv/omar_hatamleh.mesterseg-es-intelligencia.html?gclid=EAIaIQobChMIhra5ypm38AIVRe-yCh1_uwiBEAAYAiAAEgKWcPD_BwE

Előző hír Következő hír

Hírek

Ültessünk a Föld napján!

Április 22

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XIV. rész

Zökkenjünk ki a hétköznapokból és túrázzunk a Bakonyban!

Tovább

Bank Center Aula

Csernus Tibor - Egy magyar festő Párizsban

Tovább

Szeptemberi könyvajánló

Indítsuk az őszt érdekes olvasnivalókkal!

Tovább