2021 Június 2

Programajánló

Levendula fesztivál Tihany 2021

Levendula Hetek Tihanyban 2021. június 19 és július 4 között. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, a mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának.

Levendulafesztivál – séta az apátsági majorságban

A Levendula Fesztivál ideje alatt a következő időpontokban indul a séta az apátság melletti Látogatóközpontból - kérjük az előzetes jelentkezést!

  • Június 24. csütörtök: 09.30, 15.00
  • Június 25. péntek: 09.30, 15.00
  • Június 26. szombat: 09.30, 15.00
  • Június 27. vasárnap: 15.00

A program leírása

  • rövidfilm a Tihanyi Bencés Apátságról a Látogatóközpontban
  • séta az Apátsági Majorságba: útközben a bencés apátság egykori gazdasági épületei mellett halad el a csoport
  • a Majorság elhelyezkedésének, területi adottságainak, a levendulatelepítés körülményeinek, Bittera Gyula és a levendula kapcsolatának bemutatása
  • gyógynövények ismertetése, majd kvíz
  • a traktorok bemutatása
  • fényképezkedési lehetőség
  • szerzetesi termékek kóstolója:

          András király és Anasztázia királyné likőr (2x0,04l, 40%/35%)

          levendula- és citromfűszörp

          apátsági sós ropogtatnivaló

További információért kattintson az alábbi linkre

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-levendula-fesztival-tihany-balaton.html

Tokaji Bornapok 2021. június 4-6. (Több helyszínen)

Fehér borok, színes kultúra - Tokaji Bornapok! A bor a hagyományok és a gasztronómia találkozása Tokajban. A hagyományokhoz hűen Tokaj-Hegyalja kiváló borászai a város főterén felállított faházakban kínálják a jobbnál jobb boraikat és pálinkáikat a város főterén felállított faházakban, de a helyiek nyitott pincékkel is várnak. Személyesen is találkozhatsz a borászokkal, akik lelkesen kóstoltatnak, beszélnek a készítés folyamatáról, és még sok érdekességről is mesélnek.

Borok – Gasztronómia – Koncertek

Az elmúlt évben a koronavírus okozta helyzet miatt elmaradt a Tokaji Bornapok, idén azonban már megújult formában várja a közönséget június 4. és 6. között. A nyár első hétvégéjén tartandó rendezvény továbbra is ingyenes, néhány programra azonban külön belépőjegyet kell váltani, így érdemes előre tájékozódni.

Néhány program a 3 nap kínálatából:

A Paulay Ede Színház udvarán a három nap alatt számos előadással várják a családosokat, a gyermekprogramok mellett pedig esténként a könnyed szórakozásé lesz a főszerep. Szombaton kora este a Kállay Saunders Band ad koncertet és számos más zenei produkciót is élvezhetnek a vendégek.

A borkóstolók és vezetett pince-, illetve dűlőtúrák mellett a legtöbb helyszínen különleges gasztronómiai kiránduláson is részt vehetnek a fesztiválozók, és a zenei produkciók sem maradnak el.

A Szerelmi Pincében a Tokaji Aszú gyógyászati felhasználásáról tartanak előadást és vezetett kóstolót, az Ászok Borházban pedig több Tokaj-hegyaljai borászat vendégeskedik és kínálja borait.

A Borgaléria is koncerttel és kóstolókkal készül, a Kései Pincze gasztroudvarán azonban a borok mellett különleges kávékról, süteményekről és limonádékról tartanak előadást.

Azok, akik a kulturális és boros programok mellett a helytörténetről is szeretnének bővebb ismereteket szerezni érdemes csatlakozni a hétvége minden napján induló, de más-más tematikájú Tokaji Sétákhoz is.

A programokról és helyszínekről bővebben az alábbi linken tájékozódhat.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-tokaji-borfesztival.html

Gallery Weekend Budapest

A Kortárs Galériák Egyesülete 2021. június 18-19-20-án, hetedszer rendezi meg a Gallery Weekend Budapest eseményt (GWB), a hazai kortárs képzőművészet fesztiválját. Mára a világ számos nagyvárosában (Brüsszel, Chicago, Dublin, Havanna, Kaunas, Mexikóváros, Párizs, Barcelona, Varsó, Berlin, Peking, Tel-Aviv, Antwerpen, London) rendeznek Gallery Weekend-eseményeket, Budapesten a Kortárs Galériák Egyesülete indította útjára, 2014-ben.

Előre meghirdetett ’offline’ programokon vehetnek részt az érdeklődők (pl.: galériatúrák, kiállításmegnyitók, kurátori tárlatvezetés, beszélgetés a művésszel). Naponta két időpontban, 12:00 és 16:00 órakor indulnak a vezetések. A találkozási és egyben kiindulási pont az első állomásként feltüntetett galéria. A túra teljes hossza max. 2 óra. Minden galériánál kb. 20-30 perc áll rendelkezésre a kiállítás megtekintésére.  A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

Idén 14 galéria csatlakozik a fesztiválhoz: acb, Deák Erika, Einspach Fine Art & Photography, Glassyard, INDA, Kálmán Makláry Fine Arts, Kisterem, Knoll Budapest, MissionArt, Molnár Ani, MyMuseum, TOBE, Várfok és VILTIN. 

Ez a művészeti esemény lehetőséget ad a minket körülvevő tér újrafelfedezésére, kitágítására, - mindezt jól ismert magángalériák tárlatvezetésein, megnyitóin és túráin keresztül. Szóljon ez a hétvége a hazai kortárs képzőművészetről és a bezártság lezárásáról, engedjük, hogy a művészet tegye, amit a legjobban tud: hasson ránk!

Bővebben az alábbi linkeken tájékozódhat.

https://hu.galleryweekendbudapest.com/

https://welovebudapest.com/cikk/2021/5/3/latnivalok-es-kultura-juniusban-maratoni-galeriaturara-indulhatunk-budapesten

Előző hír Következő hír

Hírek

A stresszt nem lehet megemészteni!

Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

Tovább

Programötletek szeptemberre

Kültéri ajánlások

Tovább

Őszi szabadtéri programok - magyarországi kalandparkok

Számtalan kültéri program hívogat bennünket - lépj ki a komfortzónádból!

Tovább

Louvre online

Online és ingyenesen elérhető a Louvre gyűjteménye

Tovább