2021 Augusztus 2

Kirándulási lehetőségek Budapesten és környékén

Válasszunk szabadtéri programot, ahol élvezhetjük a kilátást, piknikezhetünk és sportolhatunk! 

Kevély-hegyi levendulamező Pilisborosjenőn

A falu végén találhatjuk a csodálatos levendulamezőt, mely a fővárostól északra az 534 méter magas Nagy-Kevély lábánál fekszik. Ez a gyönyörű természeti környezet megannyi titkot rejt, például a mezők fölött húzódik az Aquincumba vezető római út. Nagy hagyománynak örvend a község körében a szőlőtermelés, ezért a hegyoldal alatt elterülő szőlősök lehetőséget adnak a helyi termelőknek saját készítésű zamatos boraik megalkotására. A környék a látogatók számára is igen kedvelt kirándulóhely, leghíresebb látnivalója a Teve szikla, és az Egri csillagok egyik forgatási helyszíne az Egri vár makettje. A várat az önkormányzat felújíttatta. Érdekessége még, hogy itt rendezik meg minden év szeptemberében a hangulatos, hagyományőrző várjátékokat.

A természetkedvelőket a turistautak, a csodás zöld környezet és a jó levegő vonzza ide. A levendulamező egy családi vállalkozásból indult 2016-ban, mely egy 2 hektáros terület. Az ültetés, a növények gondozása és a szüretelés mind kézi munkával történik, gépi beavatkozás nincs. A föld megművelését és a növények gondozását teljesen vegyszermentesen végzik.

És miért is olyan kedvelt növény? Talán a sokoldalúsága miatt. Nyugtatja az idegrendszert, tinktúrája segíti a bőr regenerációját, legyen az csípés, vagy akár ekcéma és a reumás fájdalmakra is gyógyír lehet. Karakteres méz készülhet nektárjából. A levendula szappan fürdés közben fejti ki hatását, hogy az alvás garantáltan nyugtató legyen, amit csak fokozhatunk illóolajának elpárologtatásával, vagy masszázsolajba történő keverésével.

https://szallas.hu/programok/kevely-hegyi-levendulamezo-pilisborosjeno-p8811

https://www.levendulamezo.hu/levendula/

Naplás-tó

A Budai Tájvédelmi Körzet után ez a környék a főváros második legnagyobb természetvédelmi területe, a maga 150 hektárjával, egyben az egyik legértékesebb ökológiai területe, hiszen amellett, hogy rendkívüli gazdagsággal őrizte meg a patak menti láprétek sajátos növény- és állatvilágát, fontos állomás a költöző madarak őszi és téli vonulásakor is.

A városi zsúfoltságból, a pandémia szorításából menekülő családok, horgászok, kerékpárosok, erdőjárók vagy éppen tókerülő atléták egyre nagyobb számban kezdik felfedezni a terület gazdagságát.

A Szilas-pataki árvízvédelmi tározó, vagy ahogy mindenki ismeri: a Naplás-tó, ahova könnyű megközelíthetősége miatt érdemes ellátogatni és feltöltődni. A XVI. kerületben, Cinkota mellett elhelyezkedő, 16 hektáros állóvíz partján vezet az 5 kilométeres Szilas-menti kerékpárút, a víz mélysége 2-6 méter, fürödni nem szabad benne, korizni (elvileg) tilos rajta, pecázni viszont lehet, és fűben heverészésre, piknikezésre is kiváló helyszín.

A tó 1997 óta védett a környező 150 hektáros területtel együtt. A nyílt vízfelület mellett megtalálható itt nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, és mindezt szántóföldek veszik körül. Nem meglepő, hogy ilyen változatos élőhelyeken, mint amelyeket a Naplás-tó Természetvédelmi Terület magába foglal, több mint 400 növény- és 200 állatfaj él, úgy, mint az egyetlen hazai őshonos teknősfajunk, a mocsári teknős is. 

A főváros pesti oldalán elhelyezkedő erdőterületek fejlesztési szempontból jelentős potenciállal rendelkeznek, ezért is volt fontos a XVI. kerületi Naplás-tó környezetébe tervezett új kilátó megépítése. A fagerendákból álló, 22 méter magas építmény jól illeszkedik a környezetbe és páratlan 360°-os panorámát nyújt a Naplás-tóra, valamint a Gödöllői-dombságra.

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/budapest/megnyilt-budapesten-a-naplas-tavi-22-meter-magas-kilato/

https://parkerdo.hu/turizmus/latnivalok/naplas-tavi-kilato/

https://www.turistamagazin.hu/hir/naplas-to-nem-csak-a-teknosok-kedvence

Hűvösvölgyi Nagyrét

Tematikus játszótérrel, szabadtéri fitneszparkkal is gazdagodott a három hektáros kirándulóhely, a most felújított Hűvösvölgyi Nagyrét. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Pilisi Parkerdő konzorciumban végrehajtott, 30 millió forint értékű zöldterületi fejlesztése nem csak a hétvégi kirándulóknak vonzó, XXI. századi erdei pihenőhely, hanem a hétköznapokon is elsőrangú helyszín a mozgás és az egészséges életmód szerelmeseinek.

A 2019-ben megépült kézilabdapálya a megújulás első lépése volt, amelyet továbbiak követtek. A tematikus játszótér nem csak a felhőtlen kikapcsolódást, hanem a játszva tanulást is szolgálja: elemei környezetükbe harmonikusan illeszkedő, szobrászművészek által készített művészi alkotások, formájukkal és anyagukkal erdeink őshonos állat- és növényvilágát idézve. A gyalogút mentén megépített szabadtéri fitneszpark egy tucat sporteszközzel várja az erőnlétüket fejleszteni, vagy éppen kihívásokra vágyókat, akiknek a has- és hátpad mellett többek között fekve nyomó pad, kombinált bordásfal, szörföző, párhuzamos korlát, evezőgép és dupla fekvőtámasz-állvány is rendelkezésükre áll. A szigetes elrendezés pedig nem csak a biztonságos környezetet, hanem azt is biztosítja, hogy mindenki megőrizhesse privát szféráját, nyugodtan élvezhesse a mozgást és az erdő semmivel sem összehasonlítható hangulatát.

https://parkerdo.hu/parkerdo/huvosvolgyi-nagyret-ismet-varja-az-embereket/

Előző hír Következő hír

Hírek

Novemberi könyvajánló

Lebilincselő könyveket ajánlunk hideg őszi napokra.

Tovább

Online színházi előadások

A gyerekeknek bábszínházat, a felnőtteknek Gobbi Hilda legendás játékát ajánljuk.

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / VI. rész

Mozduljunk ki és élvezzük a nyári napsütés első sugarait a Bakonyban!

Tovább

Novemberi könyvajánló

Olvassa el ismertetőinket

Tovább