2021 November 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XI. rész

táv: 72,1 km, menetidő: 18 óra 40 perc

A második az Országos Kéktúra leghosszabb síkvidéki szakasza. Gyakorlatilag végig lapos terepen kanyarog, emelkedőt csupán a Kemeneshát környékén kell leküzdenünk közben. A Kisalföld hosszú, sík területén apró települések sorát járjuk végig, amelyek rengeteg, felfedezésre váró kulturális emléket tartogatnak a vándorok számára.

Sárvár fürdőkben gazdag történelmi belvárosát és a tavakat elhagyva aszfaltút kalauzol bennünket a városon kívülre. Onnantól kezdve elterülő síkságok, hatalmas erdők nyiladékai között bolyongunk. A horizonton a Kisalföld vulkánjai sorakoznak; a talpunk alatt eltemetve néhol egykori vulkáni működés geológiai nyomait fedezhetjük fel.

A Mária-úttal szinte együtt haladva, kis erdei kápolnákat érintve jutunk Gércére. Az országos viszonylatban is híres Farkaserdőben két tanösvény hívogat minket egy rövid kitérőre, hogy a körülöttünk lévő élővilágról meséljenek. Két erdészház mellett is elhaladunk, mielőtt Káldra érünk. 

Hosszúperesztegen át érjük el a Szajki-tavak üdülőközpontját, ahol horgászat, fürdőzés, a vízpart nyugalma csábít maradásra bennünket a tíz gáttal felduzzasztott, hosszan elnyúló tórendszernél. Sümeg felé közeledve megpillantjuk a Vár-hegyet, amely egyben hegyvidéki kalandozásaink kezdetének, a Bakony bejárásának első színtere.

TIPPEK

Az útvonal főbb látnivalói többek között a Sárvári vár a Nádasdy-múzeummal, arborétum, Csónakázó-tó, gyógyfürdő, Kissomlyón a vulkanológiai tanösvény.

Kisebb kitérővel elérhető látnivalók a Sitkei kastély, Káld-hidegkúti kápolna, borgátai termál- és élményfürdő, Szajki-tavak és még sok más!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sárvár  12,3  Gérce  2,5  Rózsákerti eh.  4,7  Hidegkúti vadászház  6,6  Káld  10,9  Hosszúpereszteg  5,8  Szajki erdészház  15,1  Ötvös  8  Kisvásárhely  6,2  Sümeg

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Gérce (OKTPH_10_1, OKTPH_10_2): Gérce, könyvtár vagy Gérce, autóbusz-váróterem buszmegállók
  • Káld (OKTPH_13_1, OKTPH_13_2): Káld, pusztalánci utca buszmegálló
  • Hosszúpereszteg (OKTPH_14): Hosszúpereszteg, iskolaHosszúpereszteg, autóbusz-váróteremHosszúpereszteg, Hunyadi u. buszmegállók
  • Szajk (OKTPH_15): Szajki tavak buszmegálló
  • Kisvásárhely (OKTPH_17): Kisvásárhely, autóbusz-forduló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-02

Előző hír Következő hír

Hírek

Advent

Vers

Tovább

F5 Fitness & Gym

Új fitness terem a Bank Centerben!

Tovább

Balatoni és budapesti Programajánló

Mozduljunk ki az utolsó nyári napokban!

Tovább

Online Bartók Tavasz

Áprilisi kulturális eseménysorozat

Tovább