2021 November 4

Novemberi könyvajánló

Marie Kondo, Scott Sonenshein: Joy at Work: Organizing Your Professional Life

A munkahely mágnesként vonzza a felfordulást és a rendetlenséget. Ki ne érezte volna, hogy kimerítették az értekezletek, a rendezetlen papírok, a végtelen e-mailek és a felesleges feladatok? Ezek a munkavégzés modern korának veszélyei, amelyek lassan kiszívhatják a munka örömét, korlátozhatják karrierlehetőségeinket, és alááshatják jólétünket. A szerzők történeteket, tanulmányokat és stratégiákat kínálnak, amelyek segítenek megszüntetni a rendetlenséget, és teret adnak az igazán fontos munkának. Segítenek leküzdeni a munkahelyi rendetlenségből fakadó kihívásokat, és élvezni a termelékenységet, a sikert és a boldogságot, amely a rendezett íróasztallal és elmével jár.

Füredi Júlia: ELÉG! - Kiégtem. Most hogyan tovább?

Hányszor érzed úgy a lelked mélyén, hogy ELÉG? Hogy már nem bírod tovább, nem tudsz többet vállalni? Hogy egyszerűen nincs energiád és kedved semmihez? Hogy folyton fáradt vagy, mégsem tudsz elaludni, mert amint leoltod a villanyt, elkezdenek száguldani a gondolataid? Hogy ha még valami történik vagy még valaki beszól, felrobbansz, mert már pattanásig feszülnek az idegeid? Hogy képtelen vagy koncentrálni, és mindent elfelejtesz? Hogy ha a dolgok így mennek tovább, arra rámegy a párkapcsolatod, a családod?
Látszólag talán magabiztosan helytállsz a világban, csak belül érzed magad elcsigázottnak, üresnek, kedvetlennek, néha kétségbeesettnek. Próbálsz úgy tenni, mintha minden rendben lenne, de érzed, hogy valami nagyon nem oké. Akkor ez most mi: depresszió, krónikus fáradtság, pánik?

Egyik sem. Ezek a kiégés tipikus tünetei. Azt mondod: semmi gond, majd meditálsz vagy elkezdesz sportolni. Kérlek, ne tedd, mert nem biztos, hogy használsz magadnak. Nem mindegy ugyanis, hogy még csak úton vagy a kiégés felé vagy már nyakig ülsz benne, mert más-más módszerrel tudod megállítani a folyamatot vagy kilábalni belőle.
Ebben a könyvben mindent megtalálsz, amit a magad és a körülötted élők kiégéséről tudnod kell. A segítségével beazonosíthatod, hogy te hol tartasz a tüneteid alapján, és megismerheted a Főnix Programot, melynek segítségével elkerülheted a kiégést vagy felépülhetsz belőle. A felkínált módszerek és lehetőségek közül szabadon válogathatod ki azokat, amelyek a te életedbe a legjobban beépíthetők. Mint ahogy azt is megtudhatod, hogy hozzátartozóként, kollégaként vagy vezetőként miként tudsz segíteni, ha valakin a kiégés jeleit tapasztalod.

https://www.libri.hu/konyv/furedi_julia.eleg--1.html

Vujity Tvrtko: Aloha - Túl minden határon

Vujity Tvrtko legizgalmasabb, legszínesebb könyvét tartja kezében a Kedves Olvasó. Körbeutazhatja a világot, megismerheti Hawaii páratlan csodáit, a béke és a nyugalom birodalmát. Tvrtko egyszer csak úgy döntött, hogy - miután megnézte a földi Pokol megannyi bugyrát - elköltözik a Paradicsomba, ahol szabadidejében önkéntes vadőrként teknősökre vigyáz, egész nap ukulelezenét hallgat, és átadja magát az igazi Alohának. Együtt sétálhatnak a riporterrel a Csendes-óceán partján, valamint a Különleges Emberek Temetőjében, és bebarangolhatják Gyuri házidzsungelét is. A magyar asztalos megunta a betondzsungelt, és vett magának egy igazi őserdőt, ahol papagájok, orchideák és vízesések között él a szivárványok szigetén.

Ám nem csak Hawaiit ismerhetik meg, ugyanis Tvrtko elindult felfedezni Alaszkát, eljutott a föld egyetlen olyan városába, amelynek összes lakója egy épületben lakik, ám a városnak mégis van iskolája és postahivatala, boltja és mosodája, sőt kápolnája is. Feltárulnak a ma is létező orosz Alaszka elképesztő titkai a hagymakupolás templomok árnyékában, ott, ahol mindenki balalajkazenét hallgat, és csak oroszul beszél, Amerikában.  

Beleshetnek a világ valaha volt legszigorúbb börtönébe, az Alcatrazba, ahol a rettegett maffiafőnök, Al Capone is raboskodott. Tvrtko újranyitja a Csernobil-dossziét, hiszen két évtized után visszatért a zónába, hogy felfedje a máig őrzött titkokat. Végezetül jön egy huszonegy perces, különleges videófelvétel megrázó, mégis elképesztő erőt adó igaz története, és egy mondat, amelyet sosem felejt el az, aki Tvrtkóval tart az útján ezen a lebilincselően kalandos utazáson Honolulutól a hófödte Alaszkáig, Csernobiltól Kínán át Chicagóig, a Pokoltól a földi Paradicsomig.

https://www.libri.hu/konyv/vujity_tvrtko.aloha-tul-minden-hataron.html

Müller Péter: Anyám titkos könyve

"Két évvel ezelőtt kinyitottunk a padláson egy vén koffert, és találtunk benne egy csomó magnószalagot. Kiderült, hogy anyám magnóra mondta élete rejtett titkait. Hónapokig ült a félhomályos szobájában, és mesélte a csodákat. Hogyan volt kislányként vadul szerelmes egy családos főpincérbe, hogyan szeretett bele az apámba, milyen keserves nászéjszakájuk volt egy jéghideg vonatban, elmesélte, hogyan vesztette el a szüzességét és esett velem teherbe; mit érzett, amikor én a méhében voltam, és belülről adtam neki életjeleket.


Kincset találtunk a kofferben.


Gyerekeim a kazettákat legépeltették, és elolvastam a kéziratot.


Sírógörcsöt kaptam.


Soha így nem sírtam még. Üvöltöttem.


Ha meghallotta a túlvilágon, bizonyára ő is megrendült.


Nem nekem mesélte az emlékeit. Saját magának. Nem is remélte, hogy én ezt a csodálatos monológját valaha megtalálom. "Saját színházamban nemcsak életem főszerepét játszom - de a mesém hallgatója is én magam vagyok."


Én már öregen, neves íróként bukkantam erre a kincsre.


Úgy is hív néha: "Az én író fiam".


Dolgozni kezdtem rajta, hogy a hangja könyvvé váljon.


Nagy mesélő volt. Könyve teli van humorral, derűvel, kacagással -- és tragédiával.


Életem legszebb művének - művünknek - tartom ezt a könyvet.


NEM HITTEM VOLNA, HOGY VALAHA TÁRSSZERZŐJE LESZEK HOLT ÉDESANYÁMNAK.


Azt hiszem, példátlan, hogy egy író az anyja szemével látja meg önmagát.


Az a szem, amivel ő látott, egy bölcs asszony tekintete volt.


Nagy tanítás rejlik minden meséjében.


Az ő titkos könyve tanít meg, hogyan kell a pokolban is vidáman élni.

https://www.libri.hu/konyv/muller_peter.anyam-titkos-konyve.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Augusztusi könyvajánló

Nyár végi olvasmányok

Tovább

Balatoni szabadtéri programok 2020 nyár

Itt van a nyár itt van újra, mozduljunk ki a szabadba és szemezgessünk a gazdag program kínálatból!

Tovább

Hurrá, nyaralunk!

Íme, néhány kedvenc a magyarországi nívós és egyedi szálláslehetőségek közül – kicsit másképp.

Tovább

FOXPOST

Új csomagautomata a Bank Centerben!

Tovább