2021 December 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XII. rész

táv 45,3 km; menetidő 12 óra 40 perc

Az Országos Kéktúra e szakaszának sajátos atmoszféráját a három teljesen eltérő táj találkozása adja: síkvidéket hagyunk a hátunk mögött, hogy belekóstoljunk a Dunántúli-középhegység erdős magaslatainak világába, végül a Balaton sűrűn beépített partvidékén zárjuk a menetelést. A változatos élményt sűrűn sorakozó történelmi emlékek tűzdelik: Sümegen kívül két elhagyatott várromra kapaszkodhatunk fel, de megcsodálhatunk egy több százéves vízimalmot is. A Zalaszántó határában emelkedő Kovácsi-hegyre érdemes legalább egy fél napot szánni, ez a kis magaslat ugyanis gazdag geológiai formakincset és izgalmas kulturális látnivalót rejt.

Jellegében az útvonal első néhány kilométere még sík területen, szilárd útburkolaton visz minket, de már hegyek között vagyunk. Hamarosan elérjük a Balatont kísérő hegyvidék meleg klímájú erdőit. Első magaslatunk, amelyre felhágunk, a Tátika, majd onnan Zalaszántóra ereszkedünk. Az Országos Kéktúra elhalad ugyan Rezi alatt, de érdemes felkapaszkodni a romok őrizte panorámáért. Ezt követően gyakorlatilag hosszan elnyúló, gyakran szőlőkkel fedett dombokon keresztül visz az út Hévízre, ahonnan rövid gyaloglással érkezünk meg a Balaton partjára, Keszthelyre.

TIPPEK

  • A rendszeresen megtartott Sümegi várjátékokon megtapasztalhatunk valamennyit a táj történelmi múltjának hétköznapjaiból.
  • Számos, különböző állapotban fennmaradt várromot érintünk ezen a szakaszon: Sümeg vára szépen őrzi az épület eredeti formáját, Rezi és a Tátika esetében viszont már a fantáziánkra is szükség van, ha magunk elé akarjuk képzelni az eredeti látványt.
  • Egyedülálló látványosság a 14. Dalai Láma által felavatott buddhista sztúpa Zalaszántó fölött.
  • Kontinensszerte ismert, maradandó élményt nyújtó látványosság Hévíz gyógyvizű termáltava.
  • Keszthely „a Balaton fővárosa" becenevéhez méltó kulturális kínálattal várja a tó partjára érkező túrázókat: ne hagyjuk ki a Festetics-kastély forgatagát, illetve a Balaton Múzeum tárlatát!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sümeg  6,4  Sarvaly erdészház  15,1  Zalaszántó  6,4  Rezi  2,6  Gyöngyösi csárda  7,9  Hévíz  7  Keszthely

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Zalaszántó (OKTPH_20_1, OKTPH_20_2): Zalaszántó, Ádám utca buszmegálló
  • Rezi (OKTPH_21_1, OKTPH_21_2): Rezi, autóbusz-váróterem buszmegálló
  • Hévíz (OKTPH_23): Hévíz, autóbusz-állomás buszmegálló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-03

Előző hír Következő hír

Hírek

Szeptemberi könyvajánló

Kattintson és olvassa el aktuális kínálatunk összefoglalóját.

Tovább

BC Könyvsarok

Olvassunk többet!

Tovább

Augusztusi könyvajánló

Válassz kínálatunkból egy izgalmas könyvet augusztusban is!

Tovább

Őszi kiállítások

Izgalmas kiállítások várnak ránk októberben is, lássuk a kínálatot!

Tovább