2022 Április 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XVI. rész

táv 56,3 km; menetidő 16 óra 20 perc

A 10. szakasz átszeli a Vértest, közben izgalmas kitérőket tesz a hegyvidék látnivalóihoz. Az erdészeti utakkal szabdalt, mégis egyedülálló világgal rendelkező hegység a bányászati múltra visszatekintő településein kívül középkori váraival és gazdag erdőrengetegével is visszacsábít bennünket. 

A Vértes átszelése többnapos vállalkozás, mégsem megerőltető feladat. Ahogy a Bakony pereméről vagy Bodajkról felnézünk a helyenként sziklabordás hegyoldalra, egy magas falat látunk magunk előtt. A látszat azonban csal: a Dunántúl talán legszelídebb domborzatú hegysége vár ránk a következő kilométereken. A főként dolomitból felépülő Vértes alacsony tetőszintű sasbércek sorozata, melyeket északnyugat-délkeleti futású völgyek tagolnak. Magassága szerint dombsági táj: tetőpontjai 500 méter alatt maradnak. A tájvédelmi körzet kiterjedt erdőségét turistautak fonata hálózza be. Fekvése miatt számos történelmi emléket találunk területén: a Kisalföld és a Mezőföld síkja közé ékelődött hegység, mely az egykori koronázóvárost, Székesfehérvárt is természetes akadályként védelmezte, számos várromot rejt. Közülük néhányat a Kéktúra is felkeres (Csókakő és Várgesztes vára, Csáki-vár, Vitányvár). A hatalmas, zárt erdőtömb nyugalma pedig kolostorok szerzeteseit vonzotta a hegységbe.

Az Országos Kéktúra e szakaszán viszonylag könnyű hegyi terepre számítsunk! A hegyvidék adottságai miatt kevés kilátóhelyet érintünk, cserébe óriási bükkösöket, vadban gazdag erdőket szelünk át, és meredek falú völgyek ösvényeit tapossuk. Közben éppúgy érintünk kihalt falut, mint Európa egykori legnagyobb bauxitbányáját.

TIPPEK

  • Túránkat a Móri borvidéken kezdjük - megfelelő időszakban érkezve vár a Móri Ezerjó-borút.
  • Gánt bányái megérnek egy teljes napot is: a Bauxitföldtani Park egyedülálló bemutatása a térség egykori bányászatának.
  • A romok mellett két, viszonylag épen megmaradt várat is meglátogathatunk: szánjunk időt Csókakő és Várgesztes váraira!
  • Mielőtt kiérnénk az erdőből Szárligetre, érdemes felkeresnünk a Körtvélyesi-kilátót, ahonnan tágas gerecsei panorámában gyönyörködhetünk.
  • A Vértes kőzetfelépítésénél fogva szegény a forrásokban, ezért tárazzunk be ivóvízből!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Bodajk  8,5  Csókakő  14,2  Gánt  5,7  Mindszentpuszta  7,4  Kőhányás  4,9  Várgesztes  15,6  Szárliget

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Gánt (OKTPH_51_1, OKTPH_51_2): Gánt, községháza buszmegálló
  • Várgesztes (OKTPH_54_1, OKTPH_54_2): Várgesztes, autóbusz-forduló buszmegálló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-10

Előző hír Következő hír

Hírek

Bazilika és Vörösmarty tér karácsonyi vásárok

Sötétedés után fél óránként gyönyörködhetünk a Bazilikára vetített 3D-s épületfestésben egy speciális szemüveg segítségével.

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / IX. rész

Siroktól Szarvaskőig

Tovább

Üdvözöljük az Elc Brands elbűvölő világában!

Az egyik vezető licenszügynökség vagyunk Közép-Kelet-Európában, Oroszországban és a FÁK-ban és a 2022-es évvel új irodánk nyílik Sao Paoloban, Brazíliában.

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / III. rész

Fedezzük fel a Visegrádi-hegység szakaszát.

Tovább