2022 Június 1

Nyári kikapcsolódás

Keressük fel Magyarország egyik arborétumát vagy botanikus kertjét!  Csodaszép helyszínek várnak ránk az ország minden szegletében, így bármerre is vigyen az utunk, a közelben biztosan rábukkanunk egy közel eső kertre. A legtöbb arborétum egész évben látogatható, mégis érdemes előzetesen tájékozódni, mert egy részük csak szezonális nyitvatartás szerint üzemel. 

Vidéki kirándulásaink alkalmával nézzük meg a Balatonnál a Folly arborétumot, látogassunk el júliusban a szegedi Füvészkertbe a Lótusz napokra, ejtsük útba a Jeli arborétumot, vagy ismerjük meg hazánk legnagyobb kertjét, a szarvasi arborétumot, ahol a Mini Magyarország makettpark is megtalálható. 

Összegyűjtöttük a fővárosi, illetve a budapesti agglomerációhoz tartozó kedvenceinket, ahova szerintünk érdemes ellátogatni.

Füvészkert

szezon: március - október

Az ELTE botanikus kertje az ország legismertebb növényparkja. A 3,1 hektáros kert több, mint 8 000 növényfajt mutat be szabadtéren és üvegházban egyaránt.  Az üvegházakban itthon nem honos növényeket találunk: kaktuszokat és pozsgásokat, broméliákat, orchideákat, pálmákat és Ausztráliából származó virágokat.

Japánkert Zuglóban

Az ország első japánkertje közel 100 éves és ma is gyönyörű. Ahogy itt sétál az ember, nemcsak szépséges növényeket láthat, de a kert által a japán kultúráról és a japán lélekről is sokat megtudhat. A zajos városban ez a kert olyan, mint egy hihetetlen nyugalmat és harmóniát árasztó pici sziget, ahová egyszerűen jólesik betérni.

Budai Arborétum

szezon: március - október

A 11. kerületben található 7,5 hektáros Budai Arborétum a Móricz Zsigmond körtértől található 5 percre. A kert számos őshonos növénynek ad otthont, és rendszeresen tartanak itt kiállításokat. A kert 2006-ban elnyerte a madárbarát kert minősítést.

A kert elsődleges feladata, hogy a díszkertészettel ismerkedő Szent István Egyetem hallgatóinak segítségül szolgáljon.

Vácrátóti arborétum

szezon: március közepe - október

A Budapesttől mindössze 45 percre található Vácrátóti Arborétum Magyarország legnagyobb nemzeti botanikus kertje. A vácrátóti kert méltán híres, hiszen lenyűgöző növényvilággal rendelkezik. Nem csak hazánkban, Európa-szerte komoly felhozatallal büszkélkedik - a park 13 000 fajta növényt mutat be.

Gödöllői Arborétum

szezon: egész évben

A Gödöllői Arborétum egy erdészeti kert, aminek kialakítása egészen 1902-ig nyúlik vissza. A terület a Pilisi Parkerdőhöz tartozik.A parkban hatalmas terek, több ösvény is, és útszéli szobrok várnak ránk.  154 erdőtípust találunk, ahol a fafajokat a velük előforduló lágyszárú növényzettel együtt láthatjuk.

https://trekhunt.com/hu/article/arboretum-botanikus-kert/

https://www.turistamagazin.hu/hir/csoda-zugloban-gyonyoru-japankert-a-varos-kozepen

Előző hír Következő hír

Hírek

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / IX. rész

Siroktól Szarvaskőig

Tovább

Őszi kiállítások

Izgalmas kiállítások várnak ránk októberben is, lássuk a kínálatot!

Tovább

Budapest Garden

Hangulatos kiülős helyek, izgalmas szabadidős programok

Tovább

Magyarország legszebb látogatható kastélyai közül 4 kedvenc

Ha ellátogatunk ezekre a helyekre, képzeletben átélhetjük a XVIII-XIX. századi nemesség mindennapjait.

Tovább