2022 Június 4

Júniusi könyvajánló

Michaeleen Doucleff: Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? - A gyereknevelés elfeledett ősi módszerei

A gyereknevelés elfeledett ősi módszerei

Azokban a közösségekben, amelyek ma is őrzik ősi életformájukat, a gyerekekből kiegyensúlyozott felnőttek lesznek. Mit tanulhatunk ezektől a hagyományőrző kultúráktól?
Dr. Michaeleen Doucleff ki akarta deríteni, mi az, amiben a nyugati szülők rossz nyomon járnak. Elment Mexikóba, a majákhoz, a sarkvidékre, az inuitokhoz, és Tanzániába, a hadzabékhoz. Ezek a szülők egészen más jellegű kapcsolatot alakítanak ki a gyerekeikkel, mint a nyugati szülők többsége: nem kontrollálni akarják őket, hanem együttműködni velük, nem a félelemre építenek, hanem a bizalomra, és az egyéni igényekre összpontosítanak, nem arra, hogy életkorának megfelelően hol kellene tartania a gyereknek.
A gyerekek hihetetlenül kedvesek, nagyvonalúak és előzékenyek lesznek, anélkül, hogy kiabálnának velük, unszolnák vagy öt-tíz percre a szobájukba küldenék őket. A maják mesterien nevelnek együttműködő gyerekeket. Nem kell lekenyerezniük, fenyegetniük vagy feladatokat adniuk nekik. A gyerekek attól kezdve, hogy megtanulnak járni, segítenek mindenben. Az inuit gyerekek hatékonyan elsajátítják szüleiktől az érzelmi intelligenciát. Amikor a gyerek kiabál, csapkod vagy rendetlenkedik, az inuit szülő szelíden, higgadtan reagál, ezáltal a gyerek megtanul lecsillapodni, és ellesi, hogy előbb gondolkodjon, és csak utána cselekedjen. A hadzabé szülők önálló, magabiztos gyerekeket nevelnek. Egyszerűen védik meg gyerekeiket a stressztől és a szorongástól, amely az amerikai gyerekek körében oly gyakori.

Doucleff a saját lányán is ezeket a módszereket alkalmazta, és a lánya fegyelmezett maradt, anélkül, hogy Doucleff kiabált volna vele. Doucleff pszichológusokkal, neurológusokkal, antropológusokkal és szociológusokkal interjúzott, és levezette, hogy az itt tárgyalt módszerek hogyan hatnak a gyerekek szellemi egészségére és fejlődésére. Ez a praktikus tanácsokkal teli könyv segít újragondolni a gyerekekhez fűződő kapcsolatunkat, és elmondja, hogyan lehet az ősi, működőképes gyereknevelési módszert jelenlegi körülményeink között alkalmazni. 

https://www.libri.hu/konyv/michaeleen_doucleff.hogyan-neveljunk-onallo-es-kedves-felnotteket.html

Nők Lapja Bookazine - II. Erzsébet - 70 éve a trónon

II. Erzsébet 1952. február 6-a óta ül a trónon. Jelenleg ő a leghosszabb ideig uralkodó nő a világon, és ez a hetven év adta az apropót a kiadvány megjelentetéséhez. II. Erzsébet eseménydús életét és munkásságát hat fejezetre osztva mutatjuk be.

A kiadványban szó lesz Erzsébet gyermek- és ifjúkoráról, a beiktatásával és a koronázásával kapcsolatos kulisszatitkokról, érdekességekről. Részletesen taglaljuk a családot, különös tekintettel Erzsébet anyjára, az anyakirálynéra, akire a lánya mindig támaszkodhatott. Ezenkívül természetesen kitérünk Fülöpre, a királynő férjére, a húgára és a gyerekeire is. Sőt felgöngyölítjük a brit uralkodónő családjának magyar szálát, hiszen ükanyja Rhédey Klaudia grófnő volt. Nem lehet szó nélkül hagyni Erzsébet és a politika viszonyát: milyen előjogokkal rendelkezik a királynő a kinevezések terén, hogyan jött ki a miniszterelnökökkel, mekkora a királyi család befolyása, és miért fontos még ma is a monarchia? Az uralkodók magánélete mindig is az érdeklődés középpontjában állt, ezért bemutatjuk az olvasóknak a királynő otthonait, öltözködési stílusát, ékszereit, de nem feledkezünk meg II. Erzsébet humoráról sem, elvégre a jellegzetes angol humor nagyon is jellemző rá. A hitelesség kedvéért elkerülhetetlen, hogy kitérjünk a királyi család botrányaira, amelyekből régebben sem volt hiány, napjainkban viszont egyre sűrűbben követik egymást.

Ennek apropóján találgatjuk, hogy vajon Erzsébet halála esetén betartják-e az előírás szerinti öröklési sorrendet, vagy a fia, Károly helyett az unokája, Vilmos lép-e a trónra. Végül, de nem utolsósorban megemlékezünk II. Erzsébet és a királyi család magyarországi látogatásairól, valamint az életükön alapuló, hatalmas sikerű Netflix-sorozatról, A koronáról, amelyet eleinte a királyi család is népszerűsített, ám később - a nézőkkel ellentétben - nemtetszésüket fejezték ki az újabb évadokkal kapcsolatban.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Nok_Lapja_Bookazine_II_Erzsebet_70_&type=22&id=331491&gclid=EAIaIQobChMIko2NnLGR-AIVTeR3Ch2FvwhPEAMYASAAEgICVfD_BwE

Albert Moukheiber: Az elme trükkjei - Amikor a saját agyad áldozata vagy

Torzítások, fóbiák, sztereotípiák, kognitív disszonancia: elménk folyamatosan trükköket játszik velünk, jó és rossz értelemben egyaránt.

Miért gondoljuk gyakran, hogy igazunk van, amikor pedig épp tévedünk? Miért rettegünk egy apró, ártalmatlan póktól? Miért félünk nyilvánosan beszélni, ha nem vagyunk veszélyben? Miért ragadnak meg fejünkben az információk?

A sokrétű és összetett valósággal szembesülve sokszor becslésekre és megérzésekre támaszkodunk, és sokszor illúzióknak vagy tévedéseknek vagyunk kitéve. Ezek az agyi mechanizmusok szükségesek a koherens világkép felépítéséhez, ám túlságosan gyakran arra késztetnek bennünket, hogy elveszítsük tisztánlátásunkat, magunkba zárkózzunk, elforduljunk másoktól.

Az elme trükkjei a mindennapi életből és a szociálpszichológia tapasztalataiból származó gazdag példaanyagon ismerteti az idegtudomány legújabb felfedezéseit, és hatékony eszközöket kínál arra, hogy az agyunkat szövetségesünkké tegyük egy olyan világban, melyben az álhírek a mindennapok részeivé lettek, a stressz és a szorongás népbetegségnek számít, a média és a fogyasztói társadalom a tudatalattinkat manipulálja, a politika pedig az eszünk helyett gyakran csakis az ösztöneinkre játszik.

https://www.libri.hu/konyv/albert_moukheiber.az-elme-trukkjei.html

Náray Tamás: Anyám szerint

Kicsoda valójában Náray Tamás? Itthon és külföldön elismert divattervező, festőművész, író, Spanyolországban élő világpolgár vagy debreceni lokálpatrióta? Netán mindez egy személyben? Erre a kérdésre ad választ a szerző legújabb és talán legszemélyesebb, legszókimondóbb kötete, amelyben egy csokorba gyűjtve adja közre életének személyiségformáló eseményeit, a családi legendárium történeteit. A sodró lendületű írásokból ugyanakkor egyfajta korrajz is kirajzolódik a szocializmus és a rendszerváltás korának tipikus karaktereivel, amelyben tükröződik a szerző tágabb és szűkebb családjának sorsa. Igazán sokszínű könyvet tart kezében az olvasó, de mindegyik történetben megjelenik az a több generáció élettapasztalatait bölcsességbe sűrítő személy, akinek Náray Tamás talán a legtöbbet köszönheti: az édesanyja. Vallomás a fiúi szeretetről - nem csak szülőknek.

https://www.libri.hu/konyv/naray_tamas.anyam-szerint.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Bank Center Aula

Barakonyi Zsombor kiállítás

Tovább

Vendégházak a téli időszakra

Pilis-Dunakanyar

Tovább

Bank Center Elevator Gallery / 2

Csiszér Zsuzsi kiállítása

Tovább

Júliusi könyvajánló

Élvezzük a nyári időt egy jó könyv társaságában!

Tovább