2022 Augusztus 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XX. rész

táv 73,9 km; menetidő 22 óra 20 perc

Talán nincs az országnak még egy olyan része, ahol ennyire látványos közelségben létezne együtt az évszázados építészeti hagyomány a szocializmus évtizedeiben ráerőszakolt-rárakódott településfejlesztés nyomaival, valamint a rendszerváltást követően egyre szembetűnőbb leszakadás és kilátástalanság hangulatával. Persze helyenként már új építésű nyaralók hirdetik az idegenforgalom megjelenését, de a Cserhát településképe még mindig különös időutazás.

Túránk során felkapaszkodunk a Szanda várrommal ékesített csúcsa alá, ahonnan semmiképp se hagyjuk ki a kitérőt a hegytetőre! Föntről megszemlélhetjük a tipikus cserháti tájat: az alacsony magaslatokat erdő borítja, míg a mélyebb területeken legelők és szántók nyújtóznak, köztük aprócska falvak bújnak meg.

Szandaváraljára és Terénybe ereszkedve csodás palóc házsorok közé keveredünk, hogy aztán a kissé kopottabb Cserhátsurányból a térség legnagyobb erdőjébe fúrjuk magunkat. Nógrádsipek érintésével emelkedünk a csúcsok közé, majd kis kitérővel meglátogatjuk a Dobogó-tető nagyszerű körpanorámáját. A felvidéki hegyek mellett következő tájegységünk, a Mátra is megmutatkozik.

Hollókő várának csigaház-formái és kilátása után az Ófalu macskaköveit koptatva megyünk végig az ország egyik legszebb világörökségi helyszínén. Két újabb kis falu meglátogatását a Tepke vadregényes ösvényeinek meghódítása követi: a földtanilag a Mátrához tartozó hegygerincről már legmagasabb hegységünk csúcsai uralják a látványt. Alább ereszkedve egyre nagyobbnak és hívogatóbbnak látszik a Mátra masszív tömege. Ám előbb még újabb kis cserháti dombok közé szorult falvakat keresünk fel, hogy Mátraverebélyre érkezve átlépjük a Zagyva vonalában kijelölt tájhatárt.

TIPPEK

  • Semmiképp se hagyjuk ki a szandai várlátogatást, ez csak 10-20 perces kitérő a Kéktúráról!
  • Terényben egészen egyedi kiállítást, Orsósmagnó Múzeumot találunk, érdemes rá időt szánni!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Becske  6  Szandaváralja  10,3  Cserhátsurány  9,2  Nógrádsipek  11,5  Hollókő  10,3  Bableves csárda  13,6  Nagybárkány  13,1  Mátraverebély

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Szandaváralja (OKTPH_93): Szandaváralja, szövetkezeti italbolt buszmegálló
  • Cserhátsurány (OKTPH_94_1, OKTPH_94_2): Cserhátsurány, takarékszövetkezet buszmegálló
  • Nógrádsipek (OKTPH_95_1, OKTPH_95_2): Nógrádsipek, autóbusz-váróterem buszmegálló
  • Hollókő (OKTPH_96_1, OKTPH_96_2): Hollókő, autóbusz-váróterem buszmegálló
  • Bableves csárda - Alsótold közelében (OKTPH_97): Kozárd, nagymezői elágazás buszmegálló
  • Nagybárkány (OKTPH_98_1): Nagybárkány, községháza buszmegálló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-19

Előző hír Következő hír

Hírek

Adventus Domini

Az Úr eljövetele

Tovább

Föld Napja

Cselekedjünk még ma!

Tovább

Márton-nap

Programok ízletes ételekkel, különleges borok kíséretében.

Tovább

Téli kikapcsolódás

4 iglu Budapest belvárosában

Tovább