2022 Szeptember 4

Szeptemberi könyvajánló

Henry Kissinger: Leadership - Six Studies in World Strategy

A Leadership című művében Kissinger hat rendkívüli vezető életét elemzi az államvezetés jellegzetes stratégiáinak segítségével, amelyekről úgy gondolja, hogy megtestesítették. A második világháború után Konrad Adenauer a legyőzött és erkölcsileg csődbe jutott Németországot visszahozta a nemzetek közösségébe azzal, amit Kissinger „alázat stratégiájának” nevez. Charles de Gaulle Franciaországot a győztes szövetségesek mellé állította, és az „akarat stratégiájával” újította meg történelmi nagyságát. A hidegháború idején Richard Nixon az „egyensúlyi stratégiával” geostratégiai előnyt biztosított az Egyesült Államoknak. Huszonöt évnyi konfliktus után Anwar Sadat a béke vízióját hozta el a Közel-Keletre a „transzcendencia stratégiájával”. Lee Kwan Yew minden várakozással ellentétben egy városállamot, Szingapúrt hozta létre a „kiválóság stratégiájával”. Bár hatalomra kerülésekor Nagy-Britanniát „Európa beteg embereként” ismerték, Margaret Thatcher a „meggyőződés stratégiájával” megújította országa morálját és nemzetközi pozícióját. Kissinger mindegyik tanulmányhoz történelmi felfogást, köztapasztalatot és – mivel számos, általa leírt eseményen részt vett – személyes tudást is hoz magával. A könyvet meglátások és vélemények gazdagítják, és a világrendről és a mai vezetés nélkülözhetetlenségéről szóló elmélkedéseivel zárul.

Margot R. Hodson - Martin J. Hodson: Teremtett világunk megóvása - Környezetvédelem a Biblia szemszögéből

A könyv környezetvédelmi szakember szerzőpárosa a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseit vizsgálja, így a klímaváltozás, élelem, biodiverzitás, a népesedés problémáját, hogyan függenek össze a környezetvédelem problémái a fenntartható fejlődés kérdésével, és milyen választ kínál minderre a kereszténység. A fejezetek végén ökotippek adnak ötletet a környezetvédő szemlélet gyakorlati alkalmazásához, valamint bibliai reflexiók és bibliatanulmányok mélyítik el a fejezetben tárgyalt témákat.

https://www.libri.hu/konyv/margot_hodson.teremtett-vilagunk-megovasa.html

Tim Marshall: A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére

"Újabb kiváló kalauz a modern világhoz. Marshall mesterien foglalja össze, mit kell tudnunk, és miért."

Peter Frankopan, a Selyemutak szerzője

"A földrajz kulcsfontosságú: behatárolja, mit tehet és mit nem az emberiség."
Tim Marshall új könyvében tíz olyan térséget térképez fel, amelyek ma, a nagyhatalmi versengés új korában befolyással lesznek a nemzetközi politikára. Ezek Ausztrália, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Királyság, Görögország, Törökország, a Száhel-övezet, Etiópia, Spanyolország és a világűr. Kiderül, hogy a Száhelben fennálló gondokból miért következik, hogy Európának belátható időn belül újabb menekültválsággal kell számolnia; hogy a 21. században miért a Földközi-tenger keleti medencéjét tartják a világ egyik leglobbanékonyabb térségének; és miért gondolják sokan úgy, hogy a világűr lesz a hatalmak összecsapásának következő színtere.

A földrajz hatalma lebilincselő módon mutatja be, milyen módon formálta és formálja az emberiség múltját, jelenét és jövőjét a földrajz.

"Szövetségek köttetnek, majd esnek szét. Lehetetlen megmondani, hogy a következő évek során pontosan merre billen a hatalmi egyensúly. Most még forog a kaleidoszkóp, darabkái nem állapodtak meg."

https://www.libri.hu/konyv/tim_marshall.a-foldrajz-hatalma.html

Örkény István: Egyperces novellák - illusztrált - Réber László rajzaival

Örkény István kötetével 1968 ünnepi könyvhetén elindult hódító útjára az egyperces novellák műfaja, új korszakot nyitva a rövidtörténetek irodalmában. Ám az Egyperces novellák egyúttal a magyar könyvművészet emlékezetes darabja is: illusztrátora Réber László volt. Jó néhány írónk (például Lázár Ervin, Janikovszky Éva, Békés Pál) kötetei elmaradhatatlanul az ő rajzaival idéződnek föl előttünk, s látásmódjával, karikaturisztikus filozofikumával Örkénynek is társszerzője lett. Szöveg és kép (mintegy hatvan grafika!) együttes hatása ma is fölkavaró.

Mostani kiadásunk hűen követi a '68-as megjelenést, pár változtatással.

https://www.libri.hu/konyv/orkeny_istvan.egyperces-novellak-illusztralt.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XXIV. rész

Tokaji-hegység túra

Tovább

Adventus Domini

Az Úr eljövetele

Tovább

Októberi könyvajánló

Fedezzünk fel néhány ígéretes könyvet egy forró illatos tea társaságában.

Tovább

Téli programok

Ünnepi hangolódás

Tovább