2022 Október 4

Októberi könyvajánló

Martin Luther King Jr.:Erő a szeretethez

Ha van Martin Luther King Jr. könyvei között olyan, amelyről az emberek következetesen azt mondjak nekem, hogy megváltoztatta az életüket, akkor ez az Erő a szeretethez. Azt hiszem, azért, mert ez a könyv írja le legjobban Martin Luther King Jr. erőszakmentes filozófiáját; a hitet egy szerető isteni jelenlétben, ami minden életet összeköt.
Coretta Scott King (Martin Luther King Jr. özvegye)

A bizonytalanság e viharos napjaiban, a háborúk, valamint gazdasági és faji igazságtalanságok révén megnyilatkozó gonosz az emberiség puszta túlélését fenyegeti. A válság rendkívül súlyos. Ebbe a kötetbe olyan beszédeket gyűjtöttem össze, amelyek ezt a krízist és hátteret mutatják be. Azért éppen ezeket választottam ki, mert valamilyen módon mindegyik a válságból eredő személyes és közösségi problémákat érinti.
Martin Luther King Jr.

Ötven év múltán sem veszítettek érvényességükből ezek a szavak. Sőt, korunkban talán időszerűbbek, mint valaha. A könyvben összegyűjtött beszédek pedig ma is mint keletkezésük idején segítenek, hogy kijussunk az ideológiák labirintusából, kiemeljük fejünket a politikai érdekek és szempontok állandó viszonylagosságából, és felismerjük az ész józanságát és a szív emberségét egyesítő örök érvényű igazságokat. Ezekhez nyugodt bizonyossággal igazíthatjuk meggyőződésünket a kibogozhatatlannak tűnő társadalmi és politikai kérdésekben, hiszen mar bizonyították, hogy korábban elképzelhetetlennek hitt változásokat képesek elindítani az ember belső világában, és társadalmi szinten egyaránt.

Ügyeljetek arra, hogy eszközeitek ugyanolyan tiszták legyenek, mint a cél, amit el kívántok érni.

Martin Luther King Jr.

https://www.libri.hu/konyv/jr_martin_luther_king.ero-a-szeretethez.html

Boros Tamás - Filippov Gábor: Magyarország 2030 - Jövőkép a magyaroknak

Magyarország egyhelyben toporog. Évtizedek óta megoldatlan problémákat görgetünk magunk előtt, így a napi hírek is mintha ugyanazokról az ügyekről szólnának, mint tíz vagy akár húsz éve. A rendszerváltás ritka történelmi lehetőséget kínált a magyarságnak, olyat, amilyenhez hasonlóban évszázadok óta nem volt részünk. Közel fél évezrednyi alávetettség és kényszerpálya után végre ismét kezünkbe vehettük a sorsunkat. Senki és semmi nem gátolt bennünket többé abban, hogy szabadon megválasszuk, kikhez szeretnénk tartozni, milyen rendszerben szeretnénk élni, milyen célokat akarunk elérni. A közös nekibuzdulás után azonban a lendület hamar elapadt, és a magyar fejlődés - immár ellenséges megszálló hatalom felmentő körülménye híján is - zátonyra futott. NATO-s és uniós csatlakozásunk óta nincs közös álmunk, nincs közös célunk, amely, ha eltérő utakon is, de ugyanarra hajtana bennünket. Közéleti vitáink kiüresedtek. Az eltérő politikai víziók versenye gyakorlatilag elhalt. A jövőre vonatkozó gondolkodást, a stratégiai tervezést megfojtották a pártok közötti öldöklő verseny rövidlátó, választási ciklusokhoz igazított szempontjai. Egyetlen ország sorsa sincs előre megírva. Egy nemzet sem kijelölt vágányon halad a megváltoztathatatlan jövő felé. Minden generáció számára adott a lehetőség, hogy új célokat keressen és új lehetőségek után kutasson. Hogy új utakra leljen, amelyek túlmutatnak az ismert horizonton. Minden nemzedék előtt ott az esély, hogy jobb kilátásokat biztosító, élhetőbb és szerethetőbb országot adjon tovább az utána következőnek. Ennek érdekében időről időre újra kell gondolnunk három kérdést: 1. Hol állunk ma? 2. Hová szeretnénk eljutni? 3. Hogyan szeretnénk eljutni oda? Ez a kötet ezekre a kérdésekre keresi a választ.

https://www.libri.hu/konyv/boros_tamas.magyarorszag-2030.html

Helen Russell: Egy év a világ legboldogabb országában - Hogyan éljünk dán módra

A dánok egyszerűen boldognak születtek, vagy tudnak valamit, amit mi, többiek nem? Van-e esélyünk nekünk is a boldogságra?

Helen Russell egy női magazin szerkesztőjeként dolgozik Londonban, és látszólag mindene megvan. A soha véget nem érő munka, a hosszú ingázás és a hiábavaló küzdelem a teherbe esésért azonban lassan felőrli.
Amikor a férje állást kap Dánia vidéki részén, Helen meglepő felfedezést tesz: a véget nem érő telek, a pácolt hering és a mennyei péksütemények földje nem csak a statisztikák szerint a legboldogabb hely a világon. Helen elhatározza, hogy - az oktatástól és a gyerekneveléstől kezdve a dán konyhán, lakberendezésen át a téli depresszió leküzdéséig - egy év alatt kideríti a dán boldogság titkát.
Szórakoztató és elgondolkodtató könyvéből megtudhatjuk, mit csinálnak jól (és mit rosszul) a dánok.

https://www.libri.hu/konyv/helen_russell.egy-ev-a-vilag-legboldogabb-orszagaban.html

Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! - Logoterápia dióhéjban

Világszerte olvasók egész generációi számára nyújtott megrázó élményt Viktor Frankl pszichiáter klasszikus memoárja, amelyben a náci haláltáborokban zajló mindennapi életről számol be.

Frankl négy koncentrációs tábort járt meg 1942-45 között, ezek egyike Auschwitz volt. Meg kellett tapasztalnia szülei, fivére és várandós felesége halálát, és később ezekből a tragikus élményekből, saját és mások végletes gyötrődéséből kiindulva hozta létre terápiás módszerét. A szenvedést nem kerülhetjük el, állítja Frankl professzor, azt azonban eldönthetjük, hogy milyen módon viszonyulunk hozzá, és találunk-e benne értelmet.
Értelmet találni az életben, bármilyen is az; kitűzni bizonyos célokat, és azok felé haladni Frankl logoterápiájának ez a törekvés az alapköve. Sok tekintetben a pszichoanalízisre épít ez az elmélet, de annál általánosabb érvényű, és pozitív üzenete révén mindenkit szíven talál. Az ember egyedi, senki mással össze nem téveszthető lény, hangsúlyozza dr. Frankl, éppen ezért mindenkire rá van bízva, hogyan éli meg, hogyan értelmezi saját személyes tapasztalatait. Hozzuk ki a legtöbbet a lehetőségeinkből, forduljunk bizakodással a jövő felé, és legyünk elfogadóak.  A logoterápia módszere ebben segít.
Viktor E. Frankl 1997-ben, kilencvenkét évesen hunyt el. Könyvét azóta több mind harminc nyelvre fordították le, gondolatai olvasók tízmillióihoz jutottak el. Visszaemlékezését az amerikai kongresszusi könyvtár már évtizedekkel ezelőtt beválogatta a tíz legnagyobb hatású könyv közé. 

https://www.libri.hu/konyv/viktor_e_frankl.megis-mondj-igent-az-eletre-93.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Március hónapban debütál a Bank Center Elevator Gallery

Radák Eszter kiállítása

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XI. rész

Ajánljuk a kéktúra egyik leghosszabb szakaszát, kiránduljunk Sárvártól Sümegig!

Tovább

Júniusi könyvajánló

Kezdjük a nyarat egy izgalmas könyvvel!

Tovább

Karácsony

Karácsonyi hagyományok, ajándék ötletek és karácsonyfa trendek

Tovább