2023 Január 4

Januári könyvajánló

Ryan Holiday: Hív a bátorság

Ryan Holiday bestseller trilogiája után a sztoikusok által kiemelt négy kardinális erénynek szentel egy-egy könyvet - elsőként a bátorságnak.

Szinte minden vallás, spirituális tanítás, filozófia foglalkozik a félelem kérdésével - minthogy ez minden embert érint. A Biblia egyik leggyakoribb szófordulata, hogy "Ne félj." Már az ókori görögök említik a fóbiát, a pánikot, a terrort. A sztoikusok szerint félni természetes, de nem hagyhatjuk, hogy a félelem irányítson bennünket.

A bátorság az a képesség, amellyel felülemelkedhetünk félelmeinken, hogy helyesen cselekedhessünk, megtegyük, amit meg kell tennünk, és igazak legyenek tetteink. Így tehát a bátorság fogalma központi helyet foglal el mind Marcus Aurelius, mind Arisztotelész, mind C. S. Lewis műveiben, a mérséklet, az igazságosság és a bölcsesség fogalmai mellett.

Mai világunkban a félelem ragályosan terjed - az emberek inkább az oldalvonalon kívül maradnak, mintsem, hogy felemeljék szavukat az igazságtalanság ellen; inkább a megszokott utakat követik, mintsem, hogy higgyenek magukban; szemet hunynak a modern kor hitványságai fölött.

Bátor kiszivárogtatókra van szükség, akik vállalják a kockázatot. Bátor aktivistákra, olyanokra, akik nyitottak a kalandokra. Bátor írókra, akik hírt adnak az igazságról - és bátor vezetőkre, akik hallgatnak az előbbiekre.

Ryan Holiday a saját bátorságát bizonyítja ezzel a könyvvel. Őszinte, kimondja, amit gondol, és rámutat arra, miért nem szabad meghunyászkodnunk, ha közösen, tisztességgel és emberséggel akarunk előrelépni. Holiday a történelemből vett példákkal - az ókori görögöktől és rómaiaktól kezdve Florence Nightingale-en át a saját üres bátorságáig - bizonyítja, hogy napjainkban is mekkora szükség van az erényekre.

  • Nany Sherman, a Georgetowni Egyetem filozófiaprofesszora

Egy olyan világban, amelyben mindenki fél attól, hogy kilógjon a tömegből, a változás kulcsa az, hogy az élet minden területén igyekezzünk bátran viselkedni. Ryan Holiday könyve világosan és lelkesítő módon mutatja be, hogyan fejleszthető minden erények legnagyobbika.

  • Robert Greene, A kiválóság hatalma sikerlistás szerzője

https://www.libri.hu/konyv/ryan_holiday.hiv-a-batorsag.html

Wossala Rozina: Konyhakönyv

Ez egy kézikönyv jól működő konyhához, lusta hétköznapokhoz és ráérős vendégségekhez, az éjfélkor kinyitott hűtőhöz, tisztességesen lenyalt fakanalakhoz, értelmes bevásárlásokhoz, és úgy az élethez magához.


"Rég láttam itthon ilyen - mind tartalmában, mind külsejében - üdítően friss, vibráló szakácskönyvet. Mintha nem is Magyarországon lennénk! Nagyon mai, világszínvonalú, okos, pont, mint Rozina. Az összes kiegészítőt azonnal el akarom készíteni belőle!"


Mautner Zsófia - gasztroblogger, szakíró


"Hogy fejlődik a gasztronómia itthon, az kétségtelen. Azért, hogy az otthoni étkezési kultúra is lépést tudjon vele tartani, szükség van olyan könyvekre, amikben az éttermi trükkök és praktikák az otthoni környezetben is gazdaságosak és jól működnek. Hát ezért van szükséged Rozina könyvére!

Sárközi Ákos - séf 

https://www.libri.hu/konyv/wossala_rozina.konyhakonyv.html

Boldizsár Ildikó: Meseterápia - Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

"Velem is épp így történt" - hallottam többször is mesehallgatás után idős emberektől. A kisebb gyerekek azt mondják: "Én is ilyen bátor (szép, ügyes, kitartó) szeretnék lenni". A gyógyulásra váró beteg pedig így sóhajt föl: "Én is úgy szeretnék élni, ahogy a mesében van". Az a sajnálatos körülmény, hogy ma már nincsenek közösségi mesemondó alkalmak, és a mesék egyre inkább feledésbe merülnek, megfoszt bennünket attól, hogy a meséken keresztül kapcsolatba, kerüljünk egyrészt saját vágyainkkal, lehetőségeinkkel, másrészt szellemi gyökereinkkel, s e gyökerek révén létezésünk alapjának tekinthessük azt az értékrendet, amely nemcsak egy szűkebb közösség sajátja, hanem univerzálisnak tekinthető.

https://www.libri.hu/konyv/meseterapia.html?gclid=Cj0KCQiA14WdBhD8ARIsANao07johNZLsuZcxOi9MHl57qgnE72wPFjJzPHuPy8Vfemuc9NwPFrK3jwaAoDxEALw_wcB

Márai Sándor: Föld, Föld!... - A teljes változat

Márai Sándor egyik főművének, az Egy polgár vallomásainak kapcsán az irodalomtörténet eddig két dologban értett egyet: az 1934-35-ös keltezésű szöveget 1940-ben Márai cenzúrázta, és csonkán jelentette meg, illetőleg a vallomások közvetlen folytatása az 1949-ben lejegyzett Föld,föld!... emlékirat. Az előbbi a gyerekkortól a 30-as évekig követi az ,,életrajzot", utóbbi 1944-el indít, és 1948-ig, az emigrációig vezet el. A kérdéskör betonfalán ágyúgolyóként ütött rést a 2013-ban megjelent Hallgatni akartam című írás, majd ezt követően, fél év múlva a helyreállított Egy polgár vallomásai cenzúrázatlan változatának kiadása, mely szinkronszövegként mindkét változatot megjelenítette. A torzónak tűnő (valójában az is) Hallgatni akartam azonban sok tekintetben átfedést mutat a Föld, föld!... eredeti, kéziratos fejezeteivel (ismétlések, témák újra kibontása stb.), melyeket Márai eleinte gondosan félretett, majd újra elővett, végül pedig elhagyott az ismertté vált Föld, föld!... lapjai közül. És mindenki úgy vélte, hogy a naplófeljegyzésekben is fel-felbukkanó Egy polgár III. maga az ismert Föld, Föld!..., pedig nem így van.
Az új kiadás pontot tesz a fontos irodalmi kérdésre, miközben újabb irodalmi szenzációval szolgál az ismeretlen tíz fejezet közreadásával.

Márai ugyanis valóban megírta az Egy polgár vallomásai harmadik részét, tette mindezt 1949-ben, Posillipóban, csak ebben a formában soha nem adta ki. E kézirat eredetileg tartalmazza a Hallgatni akartam néven megjelent kötet anyagát, illetőleg az eredeti Föld, föld!... első fejezetét, majd egy ismeretlen második fejezetet, ami 1948-al zárja az élettörténetet. 1970-ben Márai visszatért a kéziratokhoz, kiemelte a papírok közül az első fejezetet, átírta, kihagyta a Hallgatni akartamot és a második fejezetet, majd megtoldotta két újabb fejezettel: ez lett az ismert Föld, föld!... című kötet, miközben a köztes fejezetekről nem tudott senki semmit. Eddig.

A jelen kiadás közreadja a hiányzó részeket, amivel teljessé válik a Márai-vallomás.

https://www.libri.hu/konyv/marai_sandor.fold-fold-3.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Bank Center Aula

Bihon Győző kiállítása

Tovább

XIII. Budapesti Mangalica Fesztivál

Mangalica Fesztivál a Szabadság téren, a belváros szívében.

Tovább

Véradás

Arany János utcai Vöröskereszt

Tovább

Online koncert lehetőségek

A zene házhoz jön...

Tovább