2020 Október 1

Őszi gyógynövények és gyógyhatásaik

A boróka, a bodza, a galagonya, a borbolya, a kökény és a vadrózsa termése olyan hatóanyagokban gazdag, amelyek többféle kórság ellen is segítségünkre lehetnek.

Boróka

Sötétkék bogyótermése jól megszárítva étvágygerjesztő téli teáinkból nem maradhat ki. Hatását igénybe vehetjük emésztési problémák esetén, ugyanakkor hatékony vízhajtó is, azonban vesebetegeknél nem javallott. Rendkívül eredményesen használható felfázásra és húgyúti fertőzések ellen.

Csipkebogyó

Ősszel gyűjthető hasznos gyógynövény a csipkebogyó, a leggyakoribb rózsaféle. Szárításhoz még a fagyok előtt kell begyűjteni az élénkpirosra színeződött, de még nem kenődő, egészséges csipkebogyókat. Kerüljük a forgalmas utak mentén található csipkebokrokat! Gyűjtését megnehezítik tüskés hajtásai. A terméseket száríthatjuk egészben, ujjnyi magasságban kiterítve. Hideg vizes áztatással készítjük teáját, hogy a csipkebogyók magas C-vitamin tartalmát megőrizzük. Langyosra melegítve kevés mézzel, élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.

Bodza

A feketebodza virága és termése is fontos hatóanyagokat tartalmaz. Megfázásos, náthalázas állapotokban teája megkönnyíti és meggyorsítja a betegség lefolyását, izzasztó, vízhajtó hatású, így elősegíti a toxinok eltávolítását a szervezetből.

Kökény

Sötétkék bogyói már szedéskor is ehetőek. Igaz, kissé fanyar, de jóízű. Vigyázni kell azonban a mennyiséggel, mert akár szorulást is okozhat. A termésből készült tea is erre szolgál, hasmenés, bélhurut ellen érdemes fogyasztani. A virágjából akkor készíthetünk forrázatot is, ha enyhe hashajtóra van szükségünk.

 

Előző hír Következő hír

Hírek

EDDZ ÉS SPÓROLJ IDŐT VELÜNK!

20 perces személyi és cardio edzés a Bank Centerben az E-Fit-tel

Tovább

Februári könyvajánló

Kalandozzunk a könyvek világában!

Tovább

Bank Center Konferenciaterem

Nőnap

Tovább

Megújult aula a Bank Centerben

Gáborjáni Szabó Gáborral beszélgettünk a Bank Center megújult aulájáról.

Tovább