2020 Október 3

Darules

Magyarország legnagyobb kiterjedésű, 14 km2 nagyságú szikes tava, amelyet a 20. század első harmadában halastórendszerré alakítottak. Növényzete, de különösen rendkívül gazdag, 280 fajt számláló madárvilága miatt fokozottan védett terület, a Kiskunsági Nemzeti Park része.

A program keretében, a Tisza-völgyi bemutatóház megtekintése után a tórendszer ideális pontján várjuk be a darvak esti behúzását. Reményeink szerint madarak tízezrei húznak el a fejünk fölött a felkelő Hold felől a lemenő nap irányába.

Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. Az utóbbi évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma 20-30 000-es létszámmal tetőzik.

DARULES IDŐPONTOK 2020-ban

Október 17. szombat, 15:00

Október 18. vasárnap, 15:00

Október 24. szombat, 15:00

Október 25 vasárnap, 14:00

Október 31. szombat, 14:00

Előző hír Következő hír

Hírek

Bank Center Véradás

Véradása életet ment!

Tovább

Augusztusi könyvajánló

Válassz kínálatunkból egy izgalmas könyvet augusztusban is!

Tovább

Októberi Kiállítás

CELEBRATING EVERY STORY

Tovább

Húsvét

Vers

Tovább