2021 Február 2

Farsang

A farsang a karácsonyt követő és a húsvétot megelőző időszak. Hossza minden évben változik. Kezdete január 6-a – mely vízkereszt napját jelöli –, vége pedig hamvazószerda, mely a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete, ennek időpontja azonban minden évben más. A farsang pontos időtartama a különböző kultúrákban eltérő lehet. Velencében már december végén, Spanyolországban viszont csak január vége felé ünneplik, Rómában pedig kizárólag a nagyböjtöt megelőző 11 napot jelenti. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik.

Egy kis történelem

Az ünnepség eredetileg pogány gyökerekre nyúlik vissza, később azonban az egyház is átvette, majd keresztény tulajdonságokkal a saját képére formálta. Ebből adódik, hogy a farsang csupán hagyományokon alapul, vallási esemény nem kapcsolódik hozzá.
Eredete olasz és német tradíciókra vezethető vissza. Magyarországon a középkorban honosodott meg vegyes hagyományok alapján. A polgárság elsősorban a német, az arisztokrácia pedig az itáliai és a francia szokásokat sajátította el. Az álarcok és maskarák is az itáliai hagyományból eredeztethetők, és már Mátyás király korában népszerűek voltak.

A magyar hagyományok

A farsang célja a tél búcsúztatása és a tavasz köszöntése. Magyarországon azonban ennél fennköltebb célt is szolgált. A báli szezon lényege az eljegyzés volt. Ekkor kellett gyorsan párt választani, mert a nagyböjt ideje alatt már tilos volt menyegzőt tartani. Ezért hívták a vízkereszt utáni első vasárnapot első menyegzős vasárnapnak. A farsangi mulatozást a legények szervezték, az eladósorban lévő lányok pedig csokorral kedveskedtek kiszemeltjüknek. Ennek a farsangi mulatság végén fontos szerep jutott: a fiatalemberek kalapjukra tűzték a virágot, hogy ezzel fejezzék ki választásukat.

A mai napig él a busójárás hagyománya, mely szintén a farsanghoz kapcsolódik.

Farsangi finomságok

Hamvazószerda már a 40 napos böjt kezdetének első napja. A néphagyomány szerint ezt a következő, csütörtöki napon felfüggesztették, és az összes maradék ételt elfogyasztották. Napjainkban ezt nevezik „torkos csütörtök” -nek - mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra. Egyre több étterem vesz részt az akcióban, melynek keretében jelentős kedvezményeket adnak aznap az étkezések árából.

A farsang a bálok, a bolondozás, a lakomák és torkoskodás ünnepe. Az időszak legjellegzetesebb étele a fánk. Kis országunkban a szalagos fánk néven ismert változat terjedt el, de a különböző országoknak megvannak a saját változataik: a spanyolok churros-ként, a görögök loukoumades-ként, a berliner krapfenként, az amerikaiak pedig donutként ismerik. Mellette tipikus ételnek számítanak a húsételek, a kocsonya és a káposzta.

 

Balatoni Bringa Farsang - az év első bringatúrája a Balatonnál!

Március 13-án, szombaton kerül megrendezésre immár harmadszor az elszánt bringásoknak a téli bringa túra! 

A túraközpont Balatonfüred – Balaton Szabadidő és Konferencia Központ innen indulnak és érkeznek vissza a résztvevők.

Itt kulturált öltözők, WC, étterem áll a bringások rendelkezésére. A komplexumot kiegészíti a városi uszoda szaunával.

Útvonal: Balatonfüred – Tihany (kompátkelés) – Zamárdi – Siófok – Balatonaliga – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak – Balatonfüred

Melegedő és frissítőpontok:


– Siófok - Matróz Pizzéria 25. km-nél

– Balatonvilágos - Magas part, Polgármesteri Hivatal 37. km-nél

– Balatonkenese - Vadkacsa Étterem&Panzió 47. km-nél

– Alsóörs - Tourinform Iroda 68. km-nél

– Balatonfüred - Balaton Szabadidőközpont 78. km-nél (befutó)

Ajánlott időbeosztás, tempó:

Siófok melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 11:15-ig, pihenő idő max. 20 perc
Balatonvilágos melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 12:30-ig, pihenő max. 20 perc
Balatonkenese melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 14:00-ig, pihenő idő max. 30 perc
Alsóörs melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 16:00-ig, pihenő idő max. 10 perc
Balatonfüred CÉL elérése: 17:00 óra

Naplemente: 17:21 óra

Táv: 78 km, Balaton – Keleti medence, kiskör

Szintidő: 8 óra

Több kísérő autó is követi a mezőnyt (szerviz, orvos, transzport), és SOS számon folyamatosan rendelkezésre állnak.

A túra útvonalán Siófokon, Balatonvilágoson, Balatonkenesén, Alsóörsön lesz megállópont, forró teával, forralt borral és zsíros kenyérrel. Beérkezést követően a jó meleg étteremben mindenki forró tartalmas levest, teát és forralt bort kap.

A résztvevők létszámát 350 főben maximalizáltuk, hogy biztonságosan és színvonalasan ki tudjuk szolgálni a résztvevőket extrém időjárás esetén is.

Előző hír Következő hír

Hírek

Salvador Dali kiállítás

Utazás egy lángelme képzeletében

Tovább

A Tichy Tisztító története

A második világháborútól a mai napig

Tovább

Vízkereszt ünnepe és ehhez kapcsolódó népszokások

A II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.

Tovább

Farsangi Futás

Válassz helyszínt, öltözz jelmezbe és futásra fel!

Tovább