2023 December 4

Decemberi könyvajánló

Lonely Planet Epic Snow Adventures of the World

200 téli kalandból álló izgalmas kollekció a világ minden tájáról. Csússz le az ikonikus kanadai Sziklás-hegység kötélpályáján, vagy látogass el a svédországi jéghotelbe egy sarkvidéki ottalváshoz – 50 történet utazóktól és olyan híres emberektől, mint Arianna Tricomi és Bode Miller, hogy életre szóló havas utazásokra inspiráljon.

Bestsellers ajánlás

Piczkó Katalin: Szeretetkert - Milyen jövő vár a párkapcsolatunkra?

A szeretetkert párkapcsolatotok szimbolikus kertje, melynek minden része a kapcsolat egy-egy fontos területét jelképezi. Lépjünk be ide együtt, és vegyük szemügyre, hogy mely területek vannak jó állapotban, s vajon hol vannak a gyenge pontok, az árnyékos, elhanyagolt zugok, amelyek veszélyt jelenthetnek a jövőre nézve.

Ahhoz, hogy ez a kert igazán széppé váljon, és az is maradjon, tudnotok kell, hogy miként gondozzátok erősségeiteket, és hogyan gyomláljátok ki, alakítsátok át mindazt, ami most még nem olyan, mint amilyennek szeretnétek.

Milyen ebben a kertben az ösvény, vagyis milyen köztetek a kommunikáció? Milyen a sziklakertetek, az egyik legveszélyesebb terület, ahol fájdalmasan meg lehet sérülni? Vagyis miből erednek köztetek konfliktusok, és hogyan kezelitek azokat? Milyen az égbolt a kertetek felett, milyen az időjárás, vagyis mit gondoltok arról, hogy hosszú távon mi vár rátok, milyen egymással a jövőképetek?

Ebben a szimbolikus kertben minden mindennel összefügg, minden rész hatással van a másikra, s a nagy egészre, az egyes részek azonban külön is átalakíthatók, fejleszthetők. Ehhez írtam Nektek ezt a könyvet, amely a tudatosság növelésében lesz segítségetekre, hogy a gyenge pontok ne áshassák alá a kapcsolatotokat, és a megfelelően gondozott kertetek teljes szépségében pompázhasson.

https://www.libri.hu/konyv/szeretetkert.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-4TTrYD4gwMV_ZeDBx2CGQdqEAQYAiABEgLaQPD_BwE

Kordos Szabolcs: Egy város újabb titkai

BUDAPESTI LEGENDÁK - LEGENDÁS BUDAPESTIEK

Huszár Dávid fotóival

1862 egy szép napján betért egy gazda az üzletbe, és a feje tetejére állt Saxlehner András világa. A gazda, bizonyos Bayer József arra panaszkodott, hogy földet vett a budai Dobogó-hegy déli oldalában, azonban az ott fúrt kútból származó víz nem jó semmire, keserű, mint a rettenet, az állatai nem isznak belőle, vagy ha mégis, az még rosszabb, mert hasmenésük lesz tőle... A Hunyadi János keserűvíz aztán Magyarország valaha volt legsikeresebb exportterméke lett.

Mi köze a Kiscelli Múzeum épületének a Mágnás Elza-gyilkossághoz? Milyen kripták rejtőznek a Ferenciek tere alatt? Miért tartott tyúkokat zuglói villájában Rákosi Mátyás? Hol élt valójában Rejtő Jenő? A kötet választ ad ezekre a kérdésekre, valamint besétálhatunk segítségével a legnagyobb mágnások életébe és máig álló palotáikba. Kinézünk Csontváry műtermének tetőtéri ablakából, találkozunk Buda ókori, letűnt népével. Egyszóval megismerjük Budapest titkait, amelyek gyakran végig ott voltak a szemünk előtt, de soha nem tudtuk megfejteni őket.

Képes történelemkönyv, lenyűgöző, szórakoztató felderítőút fővárosunk megunhatatlan történetében.

https://www.libri.hu/konyv/kordos_szabolcs.egy-varos-ujabb-titkai.html

Susan Sontag: A fényképezésről - Helikon Zsebkönyvek 133.

"A kamera maga a gyógyír és a kór, egyszerre eszköze a valóság birtokbavételének és elsorvasztásának."
Milyen hatással lehet a valósághoz fűződő viszonyunkra az, hogy a fényképezőgépünkkel szabadon leképezhetjük (lemásolhatjuk, dokumentálhatjuk, módosíthatjuk vagy épp helyettesíthetjük) a minket övező világot?

Susan Sontag ebben a hat esszét (és egy idézetgyűjteményt) tartalmazó kötetben a rá jellemző utánozhatatlan szépirodalmi stílussal és filozófiai megalapozottsággal vizsgálja a fotográfia történetét, és vet számot a fotózás szerteágazó, megannyi kérdést és problémát felvető kulturális jelenségével.

A fényképezésről 1977-es megjelenése óta semmit sem vesztett gondolatébresztő erejéből - a közösségi médiák korában, melyet áthat a vizuális (ön)reprezentálás kollektív vágya, aktuálisabb, mint valaha.

https://www.libri.hu/konyv/susan_sontag.a-fenykepezesrol--2.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Augusztusi könyvajánló

Sok jó könyv egy helyen

Tovább

Csodahelyek

Kékestető

Tovább

Madame Tussauds Budapest

Sztárok a Palazzo Dorottyában

Tovább

Mindennapi jóga és egyedi Iyengar mozgásformák

A „Jóga a mindennapi életben” - rendszer A test, az elme, a tudat és a lélek tudománya

Tovább