2021 Október 2

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / X. rész

táv 71,2 km; menetidő 18 óra 30 perc

Az Országos Kéktúra több mint ezer kilométer hosszú legendás útvonalának kiindulópontja és a Dunántúl legmagasabb kiemelkedése az Írott-kő. A szépséges Kőszegi-hegység patakcsobogástól zúgó völgyeiből és alpesi panorámákat nyújtó kilátóiból leereszkedünk az egész Kéktúra legsíkabb területére, hogy a Rába partjáig gyalogoljunk.

A számos látnivalót, természeti csodát és élményt rejtő Országos Kéktúra hazánk nyugati határáról indul. A hegyvidéken kilátótól kilátóig vándorlunk, a közöttük húzódó völgyekben számos forrásnál olthatjuk szomjunkat. Az Írott-kőtől e szakasz mentén a Kőszegi-hegység lejtőin jutunk el a Kisalföldre, hogy lendületet vehessünk az előttünk álló Dunántúli-középhegység bebarangolásához. A történelmi Kőszeg annyi látnivalót tartogat, hogy akár napokra rabul ejthet bennünket.

Továbbindulva hosszú zarándoklat veszi kezdetét a sík vidéken, ahol már nem kell nagy szintkülönbségeket leküzdenünk. Apró falvak, eldugott kastélyok, arborétumok, régi templomok mellett halad az utunk. Közöttük az erdőkben jutunk el Sárvárra, ahol bevehetjük a várat, a fáradalmakat pedig a gyógyfürdőben pihenhetjük ki.

TIPPEK

Az útvonal főbb látnivalói többek között az Írottkő-kilátó, az Írottkő tanösvény, Óház-kilátó, Kőszeg kiemelt jelentőségű történelmi városa és a Jurisics-vár, Gradics-forrás, Sárvár vára és gyógyfürdői.

Az útvonalról kisebb letérővel is elérhetünk több látnivalót, úgymint a Kéktúra Emlékmű, a Szulejmán-kilátó (Kőszeg) és még sok más!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Írott-kő  Hét-forrás  4,8  Kőszeg  15,8  Tömörd  9,8  Ablánci malom  10,8  Szeleste  9,4  Bögöt  7,4  Csényeújmajor  4,2  Sárvár

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Kőszeg (OKTPH_03_1, OKTPH_03_2): Kőszeg vasútállomás vagy Kőszeg, Várkör 98. buszmegálló
  • Tömörd (OKTPH_04): Tömörd, autóbusz-forduló buszmegálló
  • Szeleste (OKTPH_06): Szeleste, autóbusz-váróterem buszmegálló
  • Bögöt (OKTPH_07_1, OKTPH_07_2): Bögöt, autóbusz-váróterem buszmegálló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-01

Előző hír Következő hír

Hírek

Reményteljes húsvét 2020

Idén tavasszal a húsvét körüli készülődés talán csendesebb és egyben meghittebb is.

Tovább

Bank Center Ingatlaniroda

Új helyen, de mégis mindig ugyanott

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XIV. rész

Zökkenjünk ki a hétköznapokból és túrázzunk a Bakonyban!

Tovább

Novemberi kirándulások Budapest környékén

Színpompás erdők, kristálytiszta levegő az ősz utolsó hónapjában.

Tovább